SME

Všetko je v ruke. Vedci zistili, ako pripraviť najlepšie palacinky

Štúdia začala problémom v kuchyni.

Fyzici skúmajúci dynamiku tekutín zisťovali, ako pripraviť čo najlepšie palacinky.Fyzici skúmajúci dynamiku tekutín zisťovali, ako pripraviť čo najlepšie palacinky. (Zdroj: PIXABAY CC)

BRATISLAVA. Keď si francúzsky fyzik Mathieu Sellier chcel pripraviť tenké a hladké palacinky crêpe, mal smolu. Nech robil, čo robil, všetky mu vyšli zle.

Ako mu pripomenula manželka, skúma dynamiku tekutín a kto iný, ak už nie on, by mal prísť na to, ako spraviť dokonalé palacinky.

Spolu s kolegom výzvu prijali a vytvorili špeciálny matematický model. Podľa štúdie, ktorú zverejnili v časopise Physical Review Fluids, je všetko v správnom pohybe ruky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako efektívne hýbať rukou

Štúdia sa snaží zodpovedať otázku, aká je optimálna mechanika pohybu, aby sa tekutá vrstva na povrchu rozptýlila jednoliato?

SkryťVypnúť reklamu

Inými slovami, ako dosiahnuť, aby pripravovaná palacinka bola tenká, bez zbytočných dier a rovnomerne upečená?

Prečítajte si tiež: Objavili najstarší chlieb na svete. Jeho recept má štyri prísady Čítajte 

Problém totiž je, že akonáhle cesto začne na panvici pod vplyvom tepla tuhnúť, tým ťažšie je ho rovnomerne umiestniť.

Fyzici preto vytvorili počítačový model, ktorý mal problém rozlúštiť.

Simulácia zahŕňala všetko od natočenia panvice, teploty, či meniacej sa hrúbky cesta počas pečenia. Výsledkom bol podobný postup, ako sa používa už dnes. Ale oveľa efektívnejší.

Cieľom totiž bolo nájsť také pohyby rukou, ktoré by čo najviac zachovali jednoliatosť palacinky, ale zároveň aj čo najviac znížili potrebnú námahu na otáčanie panvice.

Príprava najlepších palaciniek

Akonáhle na panvicu rozlejete cesto, rýchlo a prudko ju skloňte nadol, čím sa cesto dostane na okraj.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Paleo a raw, nezmysly aj fakty. Čo je pravda na populárnych nutričných mýtoch Čítajte 

Kruhovým pohybom zápästia následne otočte panvicu raz tak, aby sa cesto rovnomerne roztieklo. Dôležité však je, aby ste pri otáčaní postupne zmenšovali nielen rýchlosť pohybu, ale aj sklon panvice, až kým ju postupne vyrovnáte.

Cesto by malo byť rovnomerne rozložené po celom povrchu.

Voilá, najlepšie palacinky, aké podľa vedy môžete mať.

Podľa oboch fyzikov sa týmto spôsobom jednoliatosť palaciniek zlepší až o 83 percent. Podotýkajú však, že na prípravu pochúťky nie je postup nevyhnutný.

DOI: 10.1103/PhysRevFluids.4.064802

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu