SME
Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Bojujete proti únave sladkosťami a sladenými nápojmi? Robíte chybu

Cukor neovplyvní náladu.

Tvrdenie, že cukor vás zbaví únavy, je mýtus.Tvrdenie, že cukor vás zbaví únavy, je mýtus. (Zdroj: UNSPLASH/CC)

BRATISLAVA. Poobede vás v práci prepadne náhla únava. Aby ste si dodali energiu, siahnete po čokoláde, sladkej tyčinke či nápoji.

Prečítajte si tiež: Cukor, ktorý spomaľuje mozog, nemôžete prestať jesť Čítajte 

Napriek prevládajúcemu názoru, že takto sa nakopnete, zrejme robíte chybu. Jednoduché cukry vám totiž neodbúrajú únavu a nezlepšia ani náladu. Práve naopak.

Ukazuje to analýza viacerých štúdií o vplyve cukru na človeka.

Jej výsledky uverejnili vo vedeckom časopise Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Budete sa cítiť horšie

Ľudia často siahnu po sladkosti, keď sa cítia depresívne, úzkostlivo či vystresovane. Názor, že cukor zlepšuje náladu či zvyšuje výkon človeka, úspešne šíria aj reklamy.

Skryť Vypnúť reklamu

"Myšlienka, že cukor môže zlepšiť náladu, je ovplyvnená populárnou kultúrou až natoľko, že ľudia na celom svete konzumujú sladké nápoje, aby sa udržali bdelí a bojovali s únavou," vysvetľuje v tlačovej správe univerzity vo Warwicku autor štúdie a psychológ Konstantinos Mantantzis.

Prečítajte si tiež: Bez cukrov býva život kratší. Koľko sacharidov potrebujete? Čítajte 

Výsledky analýzy 31 štúdií o vplyve cukrov na náladu či telesný a mentálny výkon človeka však tento populárny mýtus vyvracajú.

Po cukre sa "budete cítiť zrejme iba horšie," hovorí Mantantzis.

Sacharidy, ľudovo nazývané cukry, totiž nemajú vôbec žiadny vplyv na náladu. Ľudia, ktorí ich jedli, sa dokonca cítili viac unavení a menej ostražití, tvrdia autori v záveroch analýzy.

Ostražitosť klesá približne hodinu po konzumácii sacharidov, únava sa dostaví zhruba polhodinu po ich zjedení.

Skryť Vypnúť reklamu

Znížte spotrebu cukru

Vo vedeckej literatúre pritom existuje rozkol v účinkoch cukru. Niektoré štúdie totiž tvrdili, že po požití cukru sa okamžite zlepší bdelosť či bystrosť mysle. No viaceré štúdie zistili opak.

Rozdiel vo výsledkoch mohli spôsobiť odlišné metódy použité pri výskume.

Tím vedcov z Nemecka a Veľkej Británie analyzoval dostupnú vedeckú literatúru a pri tom sa pokúsil zohľadniť viaceré faktory - dávky a druh konzumovaných cukrov a čas, ktorý dobrovoľníci vo výskume strávili nalačno.

Takéto kritériá splnilo 31 štúdií, do ktorých sa dokopy zapojilo takmer 1300 dospelých a zdravých ľudí.

V prípade účinkov na bdelosť a náladu človeka závery zneli jasne v neprospech cukrov.

"Dúfame, že naše zistenia rozptýlia mýtus o 'nabití cukrom' a pomôžu naplniť odporúčania verejných zdravotníckych organizácií, že ľudia majú znížiť svoju spotrebu cukru," dodáva ďalšia autorka štúdie Elizabeth Maylorová.

Skryť Vypnúť reklamu

DOI: 10.1016/j.neubiorev.2019.03.016

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Tornádo poškodilo niekoľko domov.

Na mieste zasahujú hasiči.


a 2 ďalší 3 h
Branislav Benčat

Hľadáme úspešné inovatívne malé a stredné firmy.


4. aug
Honorárny konzul Monaka Miroslav Výboh bol zapletený do medzinárodnej korupčnej kauzy Pandur.

Obvinený je znova aj Daniel Čech.


4 h