BRATISLAVA. Predstavte si v mysli misku plnú bobuľového ovocia. A teraz zabudnite na jahody, maliny či černice, ktoré ste si zrejme predstavili.
Podľa botaniky by ste si do misky s bobuľami dali skôr uhorku, paradajku, papriku či tekvicu.
Známe plodiny, ktoré v kuchyni využívate ako zeleninu, však nemôžeme po správnosti nazývať ovocím, tvrdí pre SME botanička Eva Zahradníková z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.
Je paradajka ovocie či zelenina?
Už ste za život určite aspoň raz počuli podobnú zaujímavosť: známu zeleninu používate zle, lebo podľa botanikov je vlastne ovocie.
Takéto zistenie o paradajke, tekvici či uhorke vás mohlo zaiste šokovať. A i keď ide o zábavnú historku pre kamarátov, pri jej šírení zrejme nevedomky tak trochu klamete.
"Ide o veľmi rozšírené a časté nedorozumenie," hovorí Zahradníková.