BRATISLAVA. Jeden muž si v reštaurácii objednal vajíčko uvarené natvrdo. Keď doň zahryzol, vybuchlo a spôsobilo mu popáleniny a stratu sluchu.
Príčina výbuchu? Kuchári uvarené vajíčko zohriali v mikrovlnke.
Tento zvláštny prípad, ktorý nakoniec skončil na súde, odštartoval štúdiu o hlučnosti vybuchujúcich vajec.
Na stretnutí Americkej akustickej spoločnosti v stredu vedci ukázali, ako a prečo vajíčka vybuchujú. Štúdia poslúžila ako dôkaz pred súdom.
Ako strela zo zbrane
V mikrovlnnej rúre by ste nemali sušiť domáce zvieratká, bylinky či oblečenie. Takéto upozornenia nájdete aj v oficiálnych návodoch.
Do mikrovlnky však nepatria aj niektoré potraviny, ktoré sa v rúre správajú nevyspytateľne. Napríklad varené vajíčka a zemiaky v šupke.
Obe môžu explodovať. No spôsob, akým vybuchnú, je rozdielny.
Zemiak v šupke sa môže v mikrovlnke natlakovať. Vznikne v ňom para, ktorá nemá kam unikať a vyvíja veľký tlak na šupku. Zemiak preto náhle a celkom nečakane vybuchne.
Vajíčka vybuchujú tiež nečakane. Ak je pri nich človek dostatočne blízko, môže mu výbuch poškodiť sluch. Aj keď štatisticky je takáto situácia podľa autorov výskumu nepravdepodobná.
"Je to trochu ako hranie vaječnej rulety," píše v tlačovej správe jeden z autorov výskumu Anthony Nash.
Zo sto ohrievaných vajíčok vybuchlo v štúdii tridsať percent. Zvuk, ktorý vydali pri výbuchu, sa pohyboval o 86 do 133 decibelov vo vzdialenosti tridsať centimetrov od vajíčkového centra výbuchu.
Ľudský sluch sa môže poškodiť od hladiny 85 decibelov. Pri takejto hladine hluku by ste už mali nosiť štuple do uší.
Horná hranica 133 decibelov je podobná hluku, ktorý vydá strelná zbraň. 140 decibelov je prah bolesti.
Ako vajíčko vybuchuje
Vedci v štúdii simulovali bežné ohrievanie uvarených vajíčok. Uvarené a vychladené vajíčka ohrievali vo vodnom kúpeli tri minúty v mikrovlnnej rúre.
Potom vajíčka vybrali z vody, položili ich na podlahu a prepichli ich rýchlym teplomerom na meranie teploty mäsa. Explóziu vajíčka totiž vždy odštartuje náhle prepichnutie - buď zubami, či vidličkou.
Počas experimentu si všimli, že vajíčko malo po ohrievaní vyššiu teplotu ako voda v kúpeli. Malo teplotu nad sto stupňov Celzia, čo je bod varu vody. Problém je, že žĺtok z polovice tvorí voda, ktorá sa po uvarení a stuhnutí žĺtka uzamkne do akýchsi miniatúrnych vrecúšok.
Keď vajíčko znova zohreje, zohreje sa na sto stupňov aj žĺtok a voda v ňom. No voda v žĺtku nezačne vrieť, kým z vnútra vajíčka neuvoľníte nahromadený tlak.
Ten sa uvoľní pri zapichnutí vidličky alebo zahryznutí. Vrecúška s vodou sa narušia, uvoľnia paru a spustí sa zúrivá reťazová reakcia, ktorá vyústi do výbuchu.