BOSTON, BRATISLAVA. Odfotíte palacinku s akoukoľvek oblohou a počítaču nedá veľa práce aby zistil, že palacinkové cesto sa skladá z hladkej múky, vajíčok, mlieka a cukru. Podobné je to s omáčkami a gulášmi.
Neurónové siete dokážu riešiť nezvyčajné úlohy. Čo musia pri tradičných softvéroch programátori písať krok po kroku, neurónové siete zvládnu analýzou a učením. Príkladom je najnovší systém Pic2Recipe, ktorý odbornej verejnosti predstavili vývojári z bostonského inštitútu MIT.
Nasnímate jedlo na tanieri a expertný systém sa pokúsi vytvoriť zoznam použitých surovín, ale aj recept ktorého sa pridržiaval kuchár pri varení. Hoci v tejto chvíli dosahuje iba 65-percentnú úspešnosť, vývojári už teraz hovoria o tom, že mobily by pomocou podobných technológií mohli strážiť naše kalórie a stravovacie návyky.
Základný balík dát pre učenie systému získali podľa magazínu Gizmodo vývojári z projektov All Recipes a Food.com.
Vytvorili z nich obrovskú databázu, ktorá obsahuje viac ako milión fotografií, rozpisiek a receptov. Tie následne prešli analýzou systému, aby sa stali zázemím pre ďalšie rozhodovania.
Kde neprezradí podstatu jedla spôsob jeho servírovania, tam pomôžu farebné kombinácie či iné znaky.
Pre systém už nie je problém odlíšiť pražené a pečené jedlá od parených, surové zeleninové šaláty od dusených prívarkov. Akademici preto pracujú ďalej, aby sa systém zameral aj na ostatné detaily úpravy, či spracovania surovín.