BRATISLAVA. Káva budúcnosti. Prežije aj vo vysokých teplotách okolo 40 stupňov a bude prinášať úrodu aj vtedy, keď zmena klímy zabije dnes pestované odrody ako napríklad obľúbenú arabicu.
Nový druh kávy z ostrova Madagaskar je jeden z 1730 nových druhov rastlín, ktoré vlani objavili vedci. Predstavili ich v správe o stave svetových rastlín, ktorú vo štvrtok uverejnili vedci pod vedením britskej Kráľovskej botanickej záhrady Kew.
Madagaskarská káva “má skutočne veľké kávové zrná a celkom šťastne prežije teploty až do 40 stupňov Celzia,“ hovorí pre denník Guardian Kathy Willis z Kráľovskej botanickej záhrady Kew. „Jej vlastnosti sú ideálne na to, aby sa stala dobrým druhom pre kávu budúcnosti.“
Nie je to však jediná nová jedlá plodina, ktorú vedci vlani našli.
Do potravinových zásob pribudli nové druhy kapari, zázvoru, vanilky ale aj cukru.