SME

Tieto jedlá boli kedysi nezdravé, dnes ich bežne jeme

Pokrok vo výskume dokázal, že mnohé potraviny pre ľudí v skutočnosti nie sú škodlivé.

Ilustračné fotoIlustračné foto (Zdroj: Pexels/CC)

Veda sa posúva a s ňou aj rady odborníkov, ako sa stravovať. Čoraz novšie výskumy ukazujú, že ani potraviny, pri ktorých vedci odporúčali, aby sa im ľudia vyhýbali, nemusia byť také škodlivé.

Stále platí pravidlo - všetkého veľa škodí a ľudia by si aj pri týchto potravinách mali strážiť množstvo, ktoré zjedia. Odborník na výživu Scott Harding vo svojom článku pre The Conversation predstavil päť potravín, ktoré boli kedysi podľa vedcov škodlivé, ale dnes sa už za také nepovažujú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Zemiaky

Len málo druhov zeleniny sa dostane na zoznam nezdravých potravín. Zemiaky sú jednou z nich. Majú totiž vysoký glykemický index a rýchlo po konzumácii zvýšia hladinu glukózy v krvi. Vareným zemiakom by sa preto mali vyhýbať najmä cukrovkári.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravý človek však nemá dôvod prestať jesť zemiaky, sú totiž bohatým zdrojom sacharidov, vitamínu C, niektorých vitamínov zo skupiny B a stopových prvkov.

Veľmi záleží aj na tom, ako sa zemiaky pripravia. Uvarené a rýchlo schladené zemiaky majú vysoký obsah takzvaného rezistentného škrobu. Ten sa nerozloží pri trávení a správa sa tak ako vláknina, čo môže mať pozitívny vplyv na črevné baktérie človeka. Zelené a surové zemiaky by ľudia konzumovať nemali, obsahujú totiž jedovatý solanín.

Prečítajte si tiež: Chudnutie bez sacharidov môže byť nebezpečné Čítajte 

2. Vajcia

Jedno stredne veľké vajce (55 – 63 gramov) obsahuje zhruba 185 miligramov cholesterolu. Výživoví poradcovia dlho odporúčali ľuďom so zvýšeným cholesterolom v krvi, aby sa práve vajíčkam vyhýbali.

Výskumy za posledných dvadsať rokov však ukázali, že normálny príjem cholesterolu v potrave má len malý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi človeka.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravý človek by podľa výživových odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva mal denne prijať maximálne 300 miligramov cholesterolu . Vajíčka by zo svojej stravy nemali vylúčiť ani ľudia trpiaci cukrovkou, srdcovo-cievnymi chorobami a zvýšeným cholesterolom, sú totiž dôležitým zdrojom proteínov, zdravých tukov, vitamínov a minerálov.

Príjem cholesterolu by však mali znížiť podľa odporúčaní lekára.

3. Mliečne výrobky

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C48GX na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu