SME
Utorok, 28. január, 2020 | Meniny má Alfonz

Najväčšia vedecká analýza: GMO potraviny sú bezpečné a neohrozujú prírodu

Vedci skúmali vplyv upravených plodín. Neohrozujú zdravie, no môžu viesť k odolnej burine.

Ilustračné foto.Ilustračné foto.(Zdroj: Archív SME)

BRATISLAVA. Prvé geneticky modifikované plodiny sa začali komerčne pestovať približne pred dvadsiatimi rokmi.

Od počiatku túto technológiu sprevádzali kontroverzné reakcie, odpor environmentálnych aktivistov aj obavy časti verejnosti z možných zdravotných rizík. Napriek tomu, že geneticky upravované organizmy sú už roky predmetom intenzívneho vedeckého výskumu, pochybnosti pretrvávajú.

Prečítajte si tiež: Všetci jeme geneticky upravené plodiny. Toto sú dôvody Čítajte 

Ani najnovšia, podľa mnohých odborníkov doposiaľ najkvalitnejšia a najobsiahlejšia vedecká správa o skúsenostiach s využívaním GMO plodín však nedala definitívnu bodku za vášnivými diskusiami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Žiadne významné riziko, málo výhod

Analýzu, ktorá vyhodnotila viac ako 900 dostupných štúdií a publikácií, ako aj 700 podnetov od verejnosti zverejnila pred niekoľkými dňami jedna z najprestížnejšej svetových vedeckých organizácii National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine.

Cieľom dvojročnej práce bolo preskúmať zdravotné riziká, vplyvy na životné prostredie, ale aj sociálne dôsledky využívania genetických modifikácií.

 Dvadsať vedcov potvrdilo, že konzumovanie geneticky upravovaných plodín nepredstavuje žiadne zdravotné riziko, ich pestovanie neohrozuje životné prostredie a úspešne redukuje množstvo používaných pesticídov.

Na druhej strane vedci z Národnej akadémie upozornili, že geneticky modifikované plodiny nezvýšili potenciálne výnosy a ich pestovanie spôsobilo problém so vznikom burín odolných voči herbicídom.

Reakcie na správu

Správa vyvolala rozporuplné reakcie. Odporcovia GMO ešte pred jej zverejnením vyrukovali s tradičným obvinením: vedcov sú údajne ovplyvňuje biotechnologický priemysel.

V komisii však nepracovali žiadni zamestnanci spoločností profitujúcich z genetických modifikácií a predseda komisie, profesor štátnej univerzity v Severnej Karolíne (North Carolina State University) Fred Gould bol v minulosti známy skôr svojím kritickým postojom ku GMO.

„Nikdy som nebol miláčikom priemyselných spoločností, ako dôkaz môžem spomenúť, že mi odmietali poskytovať semená a rastliny na moje experimenty," uviedol Gould v rozhovore pre americký rozhlas NPR.

Prvé reakcie vedeckej obce na správu sú však prevažne pozitívne, pričom odborníci oceňujú jej vyváženosť a komplexnosť.

„Na jednej strane sú tu ľudia, ktorí hovoria, že bez geneticky modifikovaných plodín nikdy neuživíme rastúcu populáciu, na strane druhej sú tí, ktorí tvrdia, že konzumácia geneticky modifikovaných plodín spôsobuje sterilitu a rakovinu. My sme sa rozhodli pozrieť, aké sú dostupné dôkazy,“ zdôraznil  počas prezentácie Gould. 

Za aj proti

Podľa časopisu  National Geographic sa v štúdii nájdu obe strany sporu. Zástancov GMO poteší zistenie, že ich konzumácia neohrozuje zdravie, modifikované plodiny pomáhajú farmárom chrániť polia pred škodcami a burinou aj znižovať množstvo použitých pesticídov. Podľa správy neboli zistené ani negatívne vplyvy na biodiverzitu alebo problémy vyplývajúce z kríženia GM plodín a ich divokých príbuzných.

Odporcovia zase vyzdvihujú tie časti správy, v ktorých sa uvádza, že zavedením GM sa zatiaľ nepodarilo zvýšiť potenciálne výnosy - a teda ich úloha pri odstraňovaní svetového hladu je zatiaľ otázna.

Problémom je aj zvýšené používanie glyfosátu, ktorý je zodpovedný za vznik rezistentných burín. Ekonomické benefity sú síce zdokumentované u veľkopestovateľov, no menší poľnohospodári ich nemusia pocítiť.

„Jedným z najdôležitejších záverov našej správy bolo to, že nie je možné robiť všeobecné závery o benefitoch a rizikách GMO plodín,” dodáva Gould.

Každá šľachtená plodina by sa mala posudzovať individuálne, bez ohľadu na to, či bola vytvorená klasickými metódami šľachtenia, alebo pomocou genetického inžinierstva. Správa tiež uvádza, že označovanie jedla vyrobeného z geneticky modifikovaných plodín iba pre obavy o zdravie konzumentov nie je opodstatnené.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  2. Dell offers multifaceted careers
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. It’s not about what a company does, but how it behaves
  5. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  6. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  7. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  8. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  9. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  10. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  1. Prečo stále veríme v talizmany?
  2. Zima v koži atopika: aká je vhodná starostlivosť o pokožku?
  3. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  4. It’s not about what a company does, but how it behaves
  5. Dell offers multifaceted careers
  6. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte
  7. Košičan Erik Ňarjaš vyzve do tanca parlament!
  8. Úrazy v zimnom období sú častou príčinou práceneschopnosti
  9. Natankujete len za 1 euro. OMV otvára novú čerpačku
  10. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku?
  1. Stredné školy: Kam a kedy poslať prihlášku? 12 000
  2. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 11 868
  3. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 10 758
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 10 533
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne 9 341
  6. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 9 032
  7. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 7 941
  8. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy 7 698
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 7 033
  10. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 6 901

Téma: Príroda

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Šéf SNS Andrej Danko
Komentár Zuzany Kepplovej

Republika si zaslúži hýčkanie a opateru

Do éry digitalizácie a automatizácie nás vedú páni, ktorí neovládajú ani telefón.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.
Mária Bieliková v budove FIIT STU.
Trump predstavil mierový plán na riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Neprehliadnite tiež

Viete kam vyhodiť korkovú a kam syntetickú zátku?
Ilustračné foto
Umelecká znázornenie infračerveného ďalekohľadu IRAS. Podľa spoločnosti LeoLabs sledujúcej vesmírny by sa družica mohla zraziť s menšou.
Podcast Zoom

Zoom: Výskum naznačuje univerzálny liek na rakovinu

Týždenný podcast o novinkách z vedy.