Kremík nahradia uhlíkom, IBM plánuje menšie čipy

Výmena materiálu by mohla urýchliť vývoj novších, výkonnejších čipov.

(Zdroj: ibm)

SAN FRANCISCO, BRATISLAVA. Digitálnu éru čipov nie náhodou nazývame kremíkovou. Práve vďaka tomuto materiálu sa podarilo vtesnať milióny polovodičových súčiastok do čipov, aby boli zariadenia výkonné a úsporné. Spoločnosť IBM teraz hlási zmenu.

Prichádza s technológiou, ktorá by mohla odsunúť problémy s miniaturizáciou čipov v najbližších desaťročiach. Hoci výrobcovia hľadajú nové cestičky k zmenšovaniu, samotný materiál im stavia vážne bariéry. Kremík bude preto možno musieť v budúcnosti pokroku ustúpiť.

Článok pokračuje pod video reklamou

IBM má podľa denníka Daily Mail dobré výsledky s používaním uhlíka  vo forme nanotrubičiek, vďaka ktorým je možné dosiahnuť omnoho jemnejšie a energeticky úspornejšie štruktúry. Úspešne sa darí vytvárať spojenia, ktoré nie sú hrubšie ako 1,8 nanometra. V porovnaní so súčasnou technológiou je to možné pokladať za skok vpred o 4 generácie.

Nový materiál nie je neprimerane nákladný a výrobné postupy možno vyladiť tak, aby priniesli očakávaný osoh. Uhlík navyše prichádza s vlastnosťami, vďaka ktorým ho možno spájať s novými materiálmi  - hoci by to boli aj živé organizmy.

IBM ako výrobca čipov sám naráža na technologické limity kremíka. V tomto roku predviedol prvý prototyp čipu, vyrobený 7-nanometrovou technológiou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 18 067
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 290
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 347
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 276
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 7 484
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 751
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 158
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 920
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 752
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 325