Göttingen 8. apríla (TASR) - Nemeckým vedcom z Univerzity Georga Augusta v Göttingene sa podaril dôležitý úspech v oblasti biotechnológií. Tím Uweho Deppenmeiera a Gerharda Gottschalka podľa časopisu Nature Biotechnology sekvenoval genóm baktérie Gluconobacter oxydans.
Ako už názov napovedá, táto baktéria sa špecializovala na oxidáciu hroznového cukru - glukózy, ktorú rozkladá na užitočné produkty ako kyselina cukrová.
Na 2,9 miliónoch párov báz vedci zatiaľ identifikovali asi 2700 génov. Z nich vybrali len tie gény, ktoré sú zodpovedné za produkciu enzýmov a nasadzujú ich podľa ľubovôle pri metabolických procesoch. Len na produkciu dehydrogenáz má baktéria k dispozícii 80 génov.
"Práve tieto enzýmy rozkladajú cukor na bohatú paletu produktov, ktoré už skúmajú vo výskumnom centre v Jülichu, na Technickej univerzite v Berlíne a univerzite v Göttingene," povedal Gottschalk.
Vedci sa zhodli na tom, že genóm G. oxydans má veľký význam aj pre základný výskum. Umožňuje totiž nahliadnuť do špecifík energetického metabolizmu a životného priestoru týchto baktérií, ktoré obľubujú ovocné plody a kvety.