Antarktickým živočíchom hrozí hlad

Medzinárodný tím vedcov zaznamenal vo vodách pri Antarktickom polostrove prudký úbytok krillu, drobných kôrovcov, ktoré pripomínajú garnáty. Krill je základom potravinového reťazca tamojšej fauny. Podľa všetkého sa za jeho úbytkom skrýva globálne otepľova

Krill (na snímke) patrí k menej známym, ale dôležitým obyvateľom našej planéty. FOTO - BRITISH ANATARCTIC SURVEY

nie.

Na ubúdanie krillu (Euphausia superba) vedci upozorňujú už dlhšie. Dosiaľ to však boli konštatovania, vyplývajúce z lokálnych a krátkodobých výskumov. Presné čísla, udávajúce rozsah úbytku vo veľkej oblasti, teraz získala britsko-nemecko-kanadská štvorica bádateľov na čele s Angusom Atkinsonom z British Antarctic Survey v Cambridge. Analyzovali údaje zo 40 sezón v Antarktíde (v rozpätí 1926 až 2003), namerané vedcami deviatich krajín, ktoré skúmajú južnopolárny kontinent. Napísali o tom v najnovšom čísle časopisu Nature.

Úpadok antarktického krillu je kolosálny. Od 70. rokov uplynulého storočia klesli stavy týchto kôrovcov asi o 80 percent. Hlavnou príčinou je zrejme zmenšovanie zimnej ľadovej pokrývky okolo antarktického oceánu následkom globálneho otepľovania.

Krill, kôrovec dlhý až 6 centimetrov a žijúci 5-6 rokov, sa totiž živí najmä planktónovými riasami, prilipnutými zospodu k ľadu. Zaľadnenie sa najviac zmenšilo pri Antarktickom polostrove, kľúčovom rozmnožovacom mieste krillu. Teploty vzduchu tam za posledných 50 rokov stúpli o 2,5 stupňa Celzia, päťkrát rýchlejšie, ako je globálny priemer.

Krillom sa živia mnohé väčšie antarktické živočíchy - od rýb cez tučniaky a tulene až po veľryby. Tie dokonca za krillom k Antarktíde putujú zďaleka vtedy, keď ho býva najviac.

Krill je tiež potenciálne hodnotným zdrojom bielkovín pre človeka. Úbytok krillu toto všetko ohrozuje. Najviac, samozrejme, spomenutých veľkých živočíšnych obyvateľov Antarktídy.

Znižovanie početných stavov niektorých druhov tučniakov už vedci zaznamenali. Dosahy sú aj komerčné - od poklesu výťažnosti rybných lovísk až po menší počet turistov, pozorujúcich tučniaky, tulene a veľryby. Tieto tvory budú hladovať.

Pravda, môžu zmeniť chute, lebo otepľovanie Antarktídy neškodí všetkým tamojším malým morským živočíchom. Začínajú sa napríklad množiť salpy (najmä druhu Salpa thompsoni ), medúzam podobné tvory. Aj keď ich rôsolovité tkanivo iste nie je to pravé orechové v porovnaní so šťavnatým mäskom krillu.

Krill je aj potenciálnym zdrojom ľudskej výživy, pretože ho možno ľahko loviť do hustých sietí.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 17 716
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 064
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 243
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 219
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 872
  6. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 6 644
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 285
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 004
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 796
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 346