Počas sedemročnej vojny (1756-1763) uskutočnil lekár anglickej flotily John Clephane nasledujúci pokus: z Anglicka do Ameriky boli vyslané tri lode. Jednu z nich, Grampus, naložili až po okraj pivom, zvyšné dve (Daedalus a Tortoise) mali na palube ostatné vtedy bežné nápoje.
Po skončení dlhej plavby museli podľa Clephana odviezť do nemocnice 112 členov posádky lode Daedalus a 62 z Tortoise, na palube plavidla Grampus malo naproti tomu zdravotné problémy len 13 osôb.
Námorníci mohli vypiť každý deň osem pínt (asi 0,6 litra) tekutín. O neskorších zdravotných následkoch pokusu lekárska správa nič nehovorí.
Vedci sa domnievajú, že pivo pôvodne nebolo myslené ako nápoj, ale ako potravina, a preto sa mu aj hovorilo tekutý chlieb. Kvasenie a tvorba alkoholu mali aj v nepriaznivých poveternostných podmienkach ochrániť obilie, ktoré pivo obsahovalo. Už v starom Egypte sa pivom platilo robotníkom.
Z výživného hľadiska má pivo nielen veľa kalórií, ale aj vitamínov B9, B6 a B2. Už jedna pinta piva pokryje asi päť percent dennej dávky. Vitamíny A, C, a D však v pive chýbajú. (tasr)