Ruskí a americkí vedci vytvorili nové "superťažké" prvky

Denver 3. februára (TASR) - Ruskí a americkí vedci oznámili, že vytvorili dva "superťažké" prvky, ktoré sa umiestnia na úplnom konci periodickej tabuľky ...

Denver 3. februára (TASR) - Ruskí a americkí vedci oznámili, že vytvorili dva "superťažké" prvky, ktoré sa umiestnia na úplnom konci periodickej tabuľky prvkov.

V urýchľovači častíc existovalo zlomok sekundy len niekoľko atómov novoobjavených prvkov s atómovými číslami 113 a 115. Predstavujú nezvyčajnú formu hmoty s vlastnosťami výrazne inými ako 92 prvkov, ktoré sa na Zemi nachádzajú prirodzene.

Superťažké prvky môžu hojne vznikať vo hviezdach, ktoré explodujú na supernovu, prípadne mohli vzniknúť v počiatočných okamihoch vesmíru.

Na Zemi však zanedbateľné množstvá superťažkých prvkov vytvorených v laboratórnych podmienkach pravdepodobne nikdy nenájdu uplatnenie v každodennom živote.

Ich "zrod" však môže prispieť k snahám vedcov o vytvorenie jedinej teórie vysvetľujúcej fyzikálne sily, ktoré riadia správanie sa všetkej hmoty.

Informácie o nových prvkoch prinieslo februárové vydanie žurnálu Physical Review C, publikácia špecializovaná na štruktúru atómov vydávaná Americkou fyzikálnou spoločnosťou.

Objav bude plne uznaný a do učebníc sa dostane až po tom, čo prvky vytvoria aj iné laboratóriá, čo môže trvať mesiace aj roky.

Dôverou v experimenty v oblasti nukleárnej štruktúry otriaslo v roku 1999 údajné objavenie dvoch prvkov, ktoré sa však ukázalo byť falošné. Vedci, ktorí sa oboznámili s najnovším výskumom však tvrdia, že jeho výsledkom veria.

Experimenty uskutočnili na cyklotróne v ruskom Dubne v spolupráci s kalifornským Národným laboratóriom Lawrenca Livermora.

Ruský vedec Jurij Oganesian v rozhovore pre tlačovú agentúru Associated Press povedal, že novoobjavený prvok 115 existoval 80 milisekúnd predtým, ako sa rozložil na prvok 113. Ten sa následne rozpadol na už známe prvky, pričom jeden z nich dubnium s atómovým číslom 105 existoval 20 hodín.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Všetci sme pôvodom z Afriky

Slovákmi sa nerodíme, ale stávame.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

DOMOV

Plast je na Slovensku menším problémom ako bioodpad

Pri boji s odpadom Slovensko stále zaostáva.

Neprehliadnite tiež

PODCAST ZOOM

Zoom: Čo robiť, aby mali lekári lepšie výsledky

Empatickí lekári pomáhajú pacientom.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 661
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 591
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 13 986
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 045
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 547
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 510
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 389
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 450
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 361
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 142