Štvrtine rastín a živočíchov hrozí do roku 2050 zánik

Londýn 8. januára (TASR) - Štvrtina rastlinných a živočíšnych druhov by mohla v dôsledku globálneho otepľovania do roku 2050 zmiznúť z povrchu Zeme, varujú ...

Londýn 8. januára (TASR) - Štvrtina rastlinných a živočíšnych druhov by mohla v dôsledku globálneho otepľovania do roku 2050 zmiznúť z povrchu Zeme, varujú vedci a odvolaním sa na výsledky najnovšej medzinárodnej štúdie.

OSN pripomína, že ohrozené sú rastliny a živočíchy z celej planéty. Výsledky výskumu podľa tejto svetovej organizácie len zdôrazňujú, aké nevyhnutné je uplatniť protokol z Kjóto o znížení emisií skleníkových plynov.

"Celá štvrtina všetkých druhov rastlín a živočíchov, čiže viac ako milión týchto druhov môže vyhynúť," upozorňuje jeden z autorov správy, biológ Chris Thomas, profesor z univerzity v anglickom Leedse.

Článok pokračuje pod video reklamou

Výskumníci pripúšťajú, že počítačové modely, ktoré používajú pri predpovedi vývoja klímy, nie sú najpresnejšie, ale ak priemyselné krajiny neznížia emisie skleníkových plynov a globálne otepľovanie bude pokračovať, dôsledky na seba nenechajú čakať.

Globálne otepľovanie zabije mnohé prírodné druhy, či Tretina živočíšnych druhov je odsúdená do roku 2050 na zánik, varujú dnes v titulkoch viaceré britské denníky.

Podľa Guardianu jednou z najväčších prekážok, ktoré bránia ľuďom, aby si uvedomili závažnosť problému je fakt, že podobné katastrofické scenáre z minulosti sa nenaplnili. Lenže najnovšia vedecká správa, ktorú uverejnil časopis Nature, je skutočne autoritatívna a jej závery prekvapili aj vedcov, ktorí na nej pracovali.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA AUTO zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 453
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 813
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 409
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 389
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 413
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 383
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 904
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 743
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 3 784
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 3 750