Vedci vytvorili o 20 percent väčšiu molekulu DNA

Stanford 5. januára (TASR) - Americkí vedci zo Stanfordskej univerzity vytvorili rozšírenú dvojzávitnicovú molekulu DNA, ktorá je asi o 20 percent väčšia ...

Stanford 5. januára (TASR) - Americkí vedci zo Stanfordskej univerzity vytvorili rozšírenú dvojzávitnicovú molekulu DNA, ktorá je asi o 20 percent väčšia ako tá prírodná.

Molekula xDNA má podľa časopisu Science dve dodatočné vlastnosti: je tepelne odolnejšia ako prírodná DNA a v tme svieti. Zatiaľ čo normálna DNA sa rozpadáva pri teplote 21,3 stupňa, xDNA až pri teplote 55,6 stupňa. Vznikol tak úplne nový genetický systém, ktorý sa nepodobá žiadnemu inému na svete, povedal vedúci výskumu Eric T. Kool.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prírodná DNA má charakteristický tvar dlhého, pokrúteného rebríka. Jednotlivé jeho stupienky tvoria dve bázy, ktoré vytvárajú dvojice. V prírode sa vyskytujú štyri rôzne bázy: adenín (A), tymín (T), guanín (G) a cytozín (C). Tymín sa vždy spája s adenínom a guanín s cytozínom.

Vedci zasiahli do tohto procesu vo fáze transformácie báz. Vychádzali z prác Nelsona Leonharda, ktorý v 70. rokoch vložením benzénového kruhu do molekuly adenínu vytvoril rozšírený adenín (xA).

Podobným postupom teraz vedci vytvorili syntetickú bázu xT, ktorá je dvakrát väčšia ako prírodný tymín. V ďalšom kroku museli vyriešiť zakomponovanie xT do dvojzávitnice. Nasledovalo úspešné spárovanie xA s normálnym T a xT s normálnym A.

Týmto spôsobom sa podarilo vytvoriť dvojzávitnicu, ktorá sa dala natočiť tak, aby rozšírené páry báz zostali neporušené. Výsledkom bol stabilný nový druh DNA. Vedci pokračujú vo svojej práci vytváraním rozšírených báz G a C.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Tech

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 300
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 947
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 070
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 645
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 805
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 511
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 723
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 672
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 356
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 924