SME

Vedci odhalili, ako zachovať chuť paradajok

Spôsob balenia a prepravy robia paradajky mdlými a bez chuti.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. Paradajky, paradička, rajčina, spieva vo svojej najznámejšej pesničke slovenská skupina Slniečko. Červené a voňavé paradajky k letu jednoducho neodmysliteľne patria.

Aké je to však sklamanie, keď s chuťou na svieži šalát kúpime aj v letných mesiacoch v supermarkete balík dovážaných paradajok a tie sú naozaj zlé. Bez chuti. Vodnaté. Mdlé. Ako sa to vlastne mohlo stať?

A aby ste si nemysleli, že veda rieši len komplikované problémy, tak práve chuť paradajok sa stala jedným z bodov konferencie Americkej chemickej spoločnosti, ktorá sa konala minulý týždeň v Bostone.

„Ideálne by mali byť paradajky predávané tesne po tom, ako ich odtrhli zo stromu,“ povedal Jinhe Bai, ktorý sa výskumom zaoberal. To však nie je vždy možné.

Paradajky chladia

Spolu so svojimi kolegami z amerického Ministerstva poľnohospodárstva a Floridskej univerzity prišiel na to, ako chuť dovážaných paradajok zlepšiť, aj keď sa nepodarí paradajku odtrhnúť priamo čerstvú.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C3U4H na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu