BRATISLAVA. Paradajky, paradička, rajčina, spieva vo svojej najznámejšej pesničke slovenská skupina Slniečko. Červené a voňavé paradajky k letu jednoducho neodmysliteľne patria.
Aké je to však sklamanie, keď s chuťou na svieži šalát kúpime aj v letných mesiacoch v supermarkete balík dovážaných paradajok a tie sú naozaj zlé. Bez chuti. Vodnaté. Mdlé. Ako sa to vlastne mohlo stať?
A aby ste si nemysleli, že veda rieši len komplikované problémy, tak práve chuť paradajok sa stala jedným z bodov konferencie Americkej chemickej spoločnosti, ktorá sa konala minulý týždeň v Bostone.
„Ideálne by mali byť paradajky predávané tesne po tom, ako ich odtrhli zo stromu,“ povedal Jinhe Bai, ktorý sa výskumom zaoberal. To však nie je vždy možné.
Paradajky chladia
Spolu so svojimi kolegami z amerického Ministerstva poľnohospodárstva a Floridskej univerzity prišiel na to, ako chuť dovážaných paradajok zlepšiť, aj keď sa nepodarí paradajku odtrhnúť priamo čerstvú.