SYDNEY, BRATISLAVA. Mlieko, kyslé ryby, slepačia polievka, veľa vody alebo tradičné malé pivo. Skoro každý z nás pozná ten stav, keď si večer požičia šťastie z druhého rána a dopraje si pár pohárikov navyše.
A väčšina z nás má svoj osvedčené recepty, ako "opicu“ na druhý deň poraziť. Ruku na srdce, nie vždy sa to podarí.
Vedci z austrálskej vedeckej organizácie Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization (CSIRO) vraj teraz objavili zaručený liek na nepríjemné stavy deň po pitke. Je ním hruškový džús.
Práve hrušky podľa nich pôsobia na kľúčové enzýmy ADH a ALDH v našom tele, ktoré sa podieľajú na metabolizme alkoholu.
Fungujú, ale...
Má to však dva háčiky. Prvý z nich je, že vedci skúmali iba odrodu kórejských resp. ázijských hrušiek.
Je to špeciálna odroda, ktorá chutí ako hruška a jablko dohromady a aj sa na jablká ponáša tvarom. V slovenských obchodoch nie sú úplne bežné, dajú sa však za celkom prijateľnú cenu objednať.