Niekomu káva prospieva, inému škodí. Čo teda môže káva urobiť s naším telom?
TEXT: Michal Ač, FOTO SME: Tomáš Benedikovič, Ján Krošlák
Káva sa stala hitom výskumníkov zdravia. Neuplynie týždeň, aby sa v médiách neobjavilo niekoľko štúdií o jej zázračných účinkoch.
V posledných dňoch sme napríklad zistili, že káva bráni artérioskleróze, mierne obmedzuje riziko roztrúsenej sklerózy alebo riziko melanómu, čiže agresívnej formy rakoviny kože, a tiež zhubného nádoru maternice. V káve – samozrejme brazílskej – našli brazílski vedci bielkovinovú zložku, ktorá potláča bolesť rovnako efektívne ako morfium.
To sú zaujímavé správy. Najmä pre milovníkov kávy na celom svete, ktorí údajne dokážu za jediný deň vypiť vyše 2,3 miliardy šálok. Zrejme ju však nepijú preto, aby si chránili organizmus pred chorobami, o ktorých mnohí z nich v živote ani nepočuli.
Dôležitejšie konštatovanie však je, že organizmus nefunguje podľa rovníc a máloktorá zdravotná dilema má jednoznačné riešenie. Niekomu káva prospieva, inému škodí: ak máme pomalý, geneticky daný metabolizmus odbúravania kofeínu, s každou druhou a ďalšou šálkou riskujeme zdravotné problémy.
Čo teda môže káva urobiť s naším telom?
Nepriateľ železa a osteoblastov
Kofeín štartuje činnosť čriev, ktoré ju zrýchlia. Nie je to dobré v situácii, keď potrebujeme v črevách udržať potravu čo najdlhšie, aby tráviaci trakt stihol absorbovať všetky živiny.
Kofeín tiež zabraňuje vstrebávaniu železa, takže sa neodporúča piť ho s potravinami obsahujúcimi železo, napríklad s červeným mäsom.
Káva azda pomôže pri zápche, ale iba dočasne, a pretože nerieši príčinu a môže zakryť skutočné ochorenie. „Liečba“ zápchy kávou však môže priniesť ďalšie zdravotné problémy - vrátane dehydratácie, ktorá zápchu ešte zhorší.
Keďže káva stimuluje produkciu žalúdočných štiav, nemali by sme ju piť ani nalačno, pretože kyselina poškodzuje žalúdočné steny.