Prečítajte si ukážku z veľkej témy o VITAMÍNOCH.
V tlačenom SME ju nájdete v stredu, 1. októbra.
Vitamín C:
Keby mali vitamíny svoju hitparádu, vitamín C by ju s prehľadom vyhral. Zároveň sa stal látkou, okolo ktorej sa objavilo najviac až životunebezpečných mýtov – napríklad ten, že vitamín C vám vylieči rakovinu.
Vitamín C je kľúčový pre správne fungovanie tela a vytváranie kolagénu, pri vstrebávaní železa či raste zubov a kostí a pri jeho nedostatku sa napríklad zle hoja zranenia či nasleduje ochorenie nazývané skorbut – s ktorým sa stretávali najmä dávni námorníci.
Odhaduje sa, že zdravý človek denne potrebuje asi 40 až 60 miligramov vitamínu C, v skutočnosti však toto množstvo dokáže s prehľadom zabezpečiť strava. Dennú dávku napríklad pokryje jediný pomaranč.
Ako je to však s chrípkou a nádchou? Látka, ktorú izolovali už v roku 1928, nedokáže zabrániť prechladnutiu. No ak už prechladnete, každodenné vyššie dávky vitamínu C (asi 200 miligramov) skracujú čas jeho liečenia.
Ak ste vážnym športovcom, tiež budete potrebovať vyššie dávky vitamínu C, pretože pravdepodobne pomáha pri regenerácii tela po pravidelnej a vysokej záťaži. Nejestvuje však žiaden vedecký dôkaz, že by táto látka pomáhala proti rakovine, zato však jestvujú dôkazy, že predávkovanie vitamínom C (nad 2 gramy denne a dlhodobo) môže poškodzovať žalúdok, spôsobovať hnačky a ďalšie ťažkosti.
ZÁVER: Ak nie ste maratónec, vitamín C vám zabezpečí vyvážená strava: trebárs kapusta, pomaranče či kivi. Pri nádche vyššie dávky vitamínu C skracujú liečenie.
Zinok:
Podobne ako v prípade železa, zinku v tele veľa nemáme. No tento chemický prvok je tiež extrémne dôležitý, najmä na správne fungovanie rôznych enzýmov a enzymatických systémov. Ak ho, napríklad, pri dospievaní máte nedostatok, dospievať – telesne (aj pohlavne) i duševne – budete pomalšie.
Primálo zinku spôsobuje aj zhoršené hojenie zranení, oslabený imunitný systém, pomalšie reakcie a kognitívne funkcie, ale trebárs vedie i k strate vlasov.
Zinok sa nachádza v pečeni, ale aj v mlieku, vo vajíčkach (žĺtkoch), tmavom mäse, cereáliách, fazuli a, najmä, v ustriciach. V rastlinách je ho však menej ako v živočíšnych výrobkoch, preto by si vegetariáni a vegáni mali príjem zinku lepšie strážiť, podobne ako tehotné ženy.
Niektoré výskumy naznačujú, že zinok a zinkové potravinové doplnky môžu spomaľovať problémy so zrakom, ktoré zapríčiňuje starnutie. Zinok má však iný známy účinok: ak začínate byť chorí, napríklad ste prechladli, vyššia dávka zinku naozaj pomáha. Musíte si ju však podať čo najskôr. V takom prípade zinok skracuje liečbu.
ZÁVER: Ak začínate byť chorí, zinok skráti vaše prechladnutie. Inak však nie je vážny dôvod brať ho, ako prevencia nefunguje.
Hlavný zdroj: New Scientist No. 2984/ 30/08/2014
Všetky vitamíny a množstvo ďalších textov nájdete v tlačenom SME v stredu 1. 10. 2014.