BRATISLAVA. Je to jeden z najvášnivejších sporov medicíny a ľudskej biológie.
Sú pre nás sladké potraviny vrátane nápojov dobré či zlé? V akej miere nám už začnú škodiť? A keď takýto cukor nahradíme umelými sladidlami, polepšíme si alebo skôr naopak?
Nielen novšie vedecké výskumy naznačujú, že medzi detskou hyperaktivitou a sladkým až taká súvislosť byť nemusí.
Nová štúdia v magazíne Nature teraz ukazuje ešte čosi vážnejšie: rôzne umelé sladidlá môžu spôsobovať problémy, ktoré povedú až k intolerancii na glukózu a cukrovke. Ukázali to experimenty na myšiach i na niekoľkých ľudských dobrovoľníkoch.
Problém s mikróbmi?
Tím izraelských výskumníkov z Weizmannovho inštitútu sa rozhodol preskúmať staršie náznaky, že medzi umelými sladidlami, nadváhou a cukrovkou druhého typu by mohla jestvovať nejaká spojitosť. Vedci preto zobrali pokusné myši a rozdelili ich do niekoľkých skupín.
Kontrolná skupina dostávala iba vodu, ďalšia vo vode iba cukor (glukózu) a tri skupiny dostávali umelé sladidlá - sacharín, aspartam a sukralózu.
Po jedenástich týždňoch nasledovali testy na zistenie, ako si myši poradia s glukózou. Vedci podali hlodavcom extrémne sladký nápoj a odobrali im krv, aby zistili, čo sa stane. Zdravý organizmus by mal totiž vykázať najskôr nárast cukru, na čo telo zareaguje vylučovaním inzulínu a ten bunkám povie, či majú z cukru získať energiu, alebo si ho uložiť ako tuk.
Ukázalo sa však, že pri myšiach s umelými sladidlami prestal tento mechanizmus správne fungovať. A dôvodom mohli byť mikróby.