LEICESTER, BRATISLAVA. Čo všetko sa dá zistiť z kostí človeka, ktorý je vyše päťsto rokov mŕtvy? Britskí vedci ukázali, že celkom dosť.
Na skúmanie dostali v roku 2012 objavené pozostatky anglického kráľa Richarda III. A zo zubov, stehennej kosti aj rebra dokázali zistiť, v akých regiónoch žil aj jeho stravovacie návyky.
Posledný kráľ z rodu Plantagenetovcov si dva roky, keď bol kráľom (od 1483 do 1485), skutočne užíval. Každý deň vypil podľa BBC fľašu vína a zajedal to exotickými jedlami: volavkou, žeriavom, labuťou, ale aj sladkovodnými rybami.
Vedci z Britského geologického inštitútu a univerzite v Leicestri to podľa štúdie v Journal of Archaeological Science zistili skúmaním izotopov niektorých prvkov v zmienených troch kostiach. Kým napríkald stehenná kosť zachováva dlhotrvajúce podmienky, rebro sa rýchlejšie obnovuje a tak zaznamenáva posledné roky života.
Práve v čase, keď sa stal Richard III. kráľom, sa zmenili jeho stravovacie návyky a začal si užívať luxusné jedlá. Naznačuje to významná zmena hodnôt dusíkových, no nie uhlíkových izotopov. Podľa BBC jedol luxusnejšie jedlá ako podľa historických záznamov iné významné postavy v jeho postavení tej doby. Zmena izotopu kyslíka naznačuje zvýšený príjem vína po korunovácii.
Izotopy tiež naznačujú aj to, kde žil. Do siedmich rokov býval Richard III. v Northamptonshire v strednom Anglicku, potom sa presťahoval na východ krajiny. „Neskôr žil na západe, pravdepodobne medzi Anglickom a Walesom,“ píše sa v štúdii.