LONDÝN, BRATISALVA. Konzumovať zeleninu alebo ovocie je pre nás výhodné. Ale je zbytočné to úplne preháňať, naznačuje nový metavýskum v odbornom magazíne British Medical Journal.
Tvrdí, že ovocie a zelenina významne znižujú riziko rakoviny či kardio-vaskulárnych problémov, no viac ako päť odporúčaných dávok denne tento efekt neposilňuje.
Zo zvierat na ľudí
Ešte pred desiatimi rokmi sa vedci domnievali, že päť porcií ovocia alebo zeleniny denne môže zabrániť až 30 percentám všetkých prípadov rakoviny. Napriek tomu rakovina postihuje aj ľudí, ktorí pravidelne jedia brokolicu, jablká či papriku.
Ukazuje sa, že viera v dokonalý ochranný účinok ovocia a zeleniny pochádzala najmä z pokusov so zvieratami či s bunkovými kultúrami. Takto jednoducho to však u človeka nefunguje.
Rovnako sa zistilo, že najmä lepšie príjmové skupiny, ktoré jedli viac ovocia a zeleniny, síce žili dlhšie, no tento účinok nespôsobil každodenný príjem vitamínov, ale celkovo zdravší spôsob života.
Jesť rastlinnú stravu
V novom metavýskume však vedci z Číny a Spojených štátov analyzoval šestnásť štúdií zahŕňajúcich viac ako 830-tisíc účastníkov. Z nich asi 56-tisíc zomrelo počas sledovaného obdobia (takmer päť až 26 rokov), asi 11 500 ľudí umrelo na kardiovaskulárne ochorenia a zhruba 16 800 na rakovinu.
Výskumníci v rôznych štúdiách sledovali a zohľadňovali aj rôzne ďalšie faktory vrátane veku, indexu telesnej hmotnosti (BMI) a spotreby cigariet. V niekoľkých výskumoch zisťovali stravovacie návyky dotazníkom, v iných si účastníci viedli denník. Jedna porcia ovocia a zeleniny v štúdiách mala asi 80 gramov.
Napokon sa ukázalo, že v priemere žili dlhšie tí, ktorí pravidelne prijímali rastlinnú stravu. Vyššia spotreba ovocia a zeleniny bola významne spojená s nižším rizikom úmrtia na rôzne príčiny, najmä na kardiovaskulárne ochorenia.
Päť porcií údajne stačí
Z výskumu tiež vyplynulo, že každá ďalšia a pravidelne konzumovaná porcia ovocia alebo zeleniny denne znížila riziko predčasného úmrtia o päť percent. Riziko úmrtia na srdcovocievne choroby sa znížilo asi o štyri percentá, riziko vzniku rakoviny ostalo nezmenené.
No pri konzumovaní viac ako piatich porcií zeleniny alebo ovocia denne sa už tento pozitívny efekt nestupňoval.
doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g4490