BRATISLAVA. Mala ukazovať, že geneticky modifikovaná kukurica, ktorá je navyše ošetrovaná chemickým postrekom, je nebezpečná. Pokusným potkanom spôsobila rakovinu, zlyhania pečene či obličiek. Štúdiu Gillesa-Erica Séraliniho však skritizovala odborná verejnosť. Teraz sa pridala aj Európska únia.
„Štúdia má nedostatočnú vedeckú kvalitu a nemôžeme o nej uvažovať ako o opodstatnenej pre zváženie rizík,“ odkázal v stanovisku Európsky úrad pre bezpečnosť potravín.
Výskum mal ukázať, že dlhodobá konzumácia upravených potravín je riziková. Biológovia sledovali takmer dve stovky zvierat viac ako dva roky. V niektorých skupinách sa výrazne zvýšil výskyt rakoviny.
Iní vedci však tvrdili, že experiment bol lajdácky, použili nesprávny druh potkanov, málo zvierat aj zlú analýzu výsledkov.
Séralini podľa magazínu Science tvrdí, že názor úradu ho nezaujíma. „Ten, kto povolí používanie kukurice, nemôže skúmať moje údaje."