TBILISI, BRATISLAVA. Prvé vína zrejme ľudia vyrábali na území dnešného Gruzínska.
Naznačuje to objav zvyškov vína v hlinených nádobách spred osemtisíc rokov - z mladšej kamennej doby.
Počiatky vinárstva tak archeológovia posunuli o viac ako tisíc rokov do minulosti, ako sa doteraz predpokladalo.
Marketingové placebo vína: Zistili, ako cena vína ovplyvňuje chuť ČítajteObjav predstavili vo vedeckom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ako skladovali najstaršie víno
Archeológovia v skutočnosti nenašli ani jednu kvapku vína. Ako teda zistili, že sa v starovekej nádobe niekedy nachádzalo?
Na dne ôsmich hlinených nádob objavili vysušené zvyšky, ktoré podrobili chemickej analýze. Okrem kyseliny vínnej - nachádza sa v hrozne aj vo víne - sa v nich potvrdila aj kyselina jablčná, jantárová a citrónová.
“Veríme, že je to najstarší príklad domestikácie viniča výhradne na výrobu vína
„
"Veríme, že je to najstarší príklad domestikácie voľne rastúceho euroázijského viniča výhradne na výrobu vína," píše v tlačovej správe univerzity v Toronte autor štúdie Stephen Batiuk.
Z tejto odrody viniča pochádza až 99,9 percenta odrôd, ktoré ľudia pestujú dnes.
V období šesťtisíc rokov pred naším letopočtom vinári svoje výrobky na území dnešného Gruzínska skladovali v obrovských nádobách pod zemou, kde víno fermentovalo.
Na jednom z nálezísk objavili archeológovia nádobu s obsahom tristo litrov. Čiže asi 400 bežných vínových fliaš.
Staroveká vínna kultúra
V otázke pitia vína nebol medzi dnešnou a starovekou spoločnosťou až taký veľký rozdiel.
Ľudia ho nepotrebovali na priame prežitie. Vznik vinárstva preto ukazuje na istú spoločenskú vyspelosť ľudí v mladšej kamennej dobe.
“Používali ho ako liek, spoločenský lubrikant, látku, ktorá mení zmýšľanie.
„
Víno si vtedajšia spoločnosť veľmi vážila. Dostalo sa takmer do každej sféry života, s vínom oslavovali aj liečili.
"Používali ho ako liek, spoločenský lubrikant, látku, ktorá mení zmýšľanie. Víno bolo vysoko cenenou komoditou. Bolo stredobodom náboženských kultov, výrobcov liekov, kuchýň, ekonomiky a spoločnosti na celom starobylom Blízkom východe," vysvetľuje Stephen Batiuk.
Najstaršie čínske víno
Miestom, kde ľudia prvýkrát fermentovali hrozno na víno, však nie je Gruzínsko.
Vyrobili umelé víno z vody a bez hrozna, chutí ako drahé odrody ČítajteĽudia sa rozhodli prvýkrát popučiť hrozno, nechať ho skvasiť a potom vypiť už v roku sedemtisíc pred naším letopočtom v Číne.
Čínsky nápoj však nepripomínal víno, ktoré pijeme dnes. Do nápoja pridávali aj hloh, ryžu a medovinu. Objav z Gruzínska je tak príkladom najstaršieho čistého vína.
Doteraz najstarší nález čistého vína pochádzal z pohoria Zagros v dnešnom Iráne. Víno tu vyrábali od 5400 až 5000 rokov pred naším letopočtom.