SME

Geneticky modifikované prasiatka majú menej tuku

Čínski vedci chceli pomôcť farmárom a zachrániť prasiatka pred podchladením.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: SITA/AP)

PEKING, BRATISLAVA. Nízkotučné prasiatka. Pri predstave obľúbených pokrmov z bravčového mäsa - slaniny, krkovičky či bôčika - znie toto spojenie zvláštne.

Prasiatka so zníženým tukom vytvorili čínski vedci v novom výskume. Ich cieľom však nebola nízkotučná slanina.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prečítajte si tiež: Na ceste k farmám na orgány. Vytvorili prvé prasacie embryo skrížené s bunkami človeka Čítajte 

Genetickou úpravou chceli v skutočnosti pomôcť farmárom aj samotným zvieratám.

Informáciu o dvanástich geneticky modifikovaných prasatách uverejnili vo vedeckom časopise PNAS.

Uzimené prasiatka

Chov prasiat je pre farmárov celkom náročný. V chladnom počasí musia prasiatkam ohrievať chlievy a dávať im viac potravy. Zvieratá sa totiž nedokážu zohriať samy, chýba im na to genetická výbava.

SkryťVypnúť reklamu

Ročne tak na svete v chladnom počasí trpia a umierajú milióny prasiatok.

Čínskym vedcom sa podarilo pri dvanástich prasiatkach tento osud zvrátiť. V procese vytvorili zviera s nižšími hodnotami telesného tuku.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C54HU na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu