ITACA, BRATISLAVA. Pred 2100 rokmi začali po Hodvábnej ceste putovať ľudia s novými nápadmi, tovarom a semenami, ktoré stvorili jedno z najpopulárnejších moderných ovocí: jablko.
Veľké plody zo stromov popri ceste so sebou brali na západ aj na východ.
Vedci teraz v novej štúdii ukázali odkiaľ presne jablko pochádza a kde získalo svoju typickú chuť a chrumkavosť. Ale aj to, že jablká by jedného dňa mohli byť veľké ako melóny.
Výsledky uverejnili vo vedeckom časopise Nature Communications.
Kyslé, no malé
Na území Slovenska a v celej Európe naši predkovia poznali iba jednu, divú, odrodu - jabloň planú (Malus sylvestris). Jej plody sú vhodné na výrobu nápoja cider, no inak nie sú veľkou pochúťkou - sú síce chrumkavé, no veľmi malé a veľmi kyslé.
V iných častiach sveta, ktoré pretínala Hodvábna cesta, však rástli úplne iné jablká. Väčšie, no s nesprávnou chuťou.