BRATISLAVA. Banány sú jednou z najdôležitejších potravín v africkej Ugande. Jedna z odrôd určená na varenie je bežnou súčasťou každodenného jedálneho lístka, pričom priemerné denné množstvo na jedného človeka je takmer jeden kilogram. Problém je, že banány z východoafrickej vysočiny neobsahujú všetky dôležité živiny.
Vedcom sa teraz podarilo do banánov dostať gény, ktoré zvýšia dávky provitamínu A (betakaroténu). Jeho nedostatok každoročne ohrozuje zdravý vývoj stoviek tisíc detí.
Nový kultivar predstavili vo vedeckom časopise Plant Biotechnology Journal. Novovypestované banány majú zlatooranžovú farbu a dajú sa používať tak ako doteraz na prípravu bežných pokrmov.
Zlatý banán
Na genetické vylepšenie afrického banánu použili vedci banány z Papuy Novej Guiney, ktoré majú vysoký obsah provitamínu A, ich trsy sú však malé. Gény spojili s odrodou Cavendish, ktorá vytvára väčšie trsy.
Šľachtenie nového zlatooranžového banánu trvalo desiatky rokov. Gény z modifikovaného banánu potom v Ugande spojili s miestnou odrodou z východoafrickej vysočiny a začali robiť prvé terénne pokusy.
"V priebehu rokov sme dokázali vyvinúť banán, ktorý dosahuje vynikajúce hodnoty provitamínu A, preto nemá krémovo zafarbenú dužinu, ale skôr zlatooranžovú," vysvetľuje v tlačovej správe Technickej univerzity v Queenslande vedúci výskumného tímu James Dale.
Banán zo skúmavky
"Banán na varenie z východoafrickej vysočiny je vynikajúcim zdrojom škrobu. Má však veľmi nízky obsah stopových prvkov, predovšetkým vitamínu A a železa. Nedostatok vitamínu A má naozaj vážne dôsledky," dodáva James Dale.
Pre nedostatok vitamínu A umrie ročne na celom svete 650- až 700-tisíc detí. Ďalšie státisíce prichádzajú o zrak.
Nová odroda banánu by tieto dôsledky mohla obmedziť na minimum a do stravy v najchudobnejších častiach Afriky dodať vyšší obsah dôležitých živín.
DOI: 10.1111/pbi.12650