SME

Čili papričky môžu ľuďom predlžovať život

Štúdia naznačuje, že červené čili znižuje úmrtnosť. Najmä na srdcové ochorenia a mŕtvicu.

ILUSTRAČNÉ FOTO.ILUSTRAČNÉ FOTO. (Zdroj: TASR/AP)

BURLINGTON, BRATISLAVA. Stačí zjesť len jedno sústo a zrazu sa cítite, akoby ste mali popálené ústa. Môže za to kapsaicín, rastlinná zložka čili papričiek, ktorá dráždi všetky tkanivá cicavcov vrátane ľudí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nepríjemný pocit v ústach by vás však nemal odrádzať od konzumácie pálivého. Možné totiž je, že takéto jedlá vám pomôžu žiť dlhšie. Naznačuje to nová štúdia v magazíne PLoS ONE, v ktorej sa vedci pokúsili zistiť, či za dlhovekosť môže aj kapsaicín.

Prečítajte si tiež: Vedci priblížili dôvod, prečo káva môže viesť k dlhovekosti Čítajte 

Viac čili, menej srdcových ochorení

Prepojenie štipľavého jedla a dlhovekosti prvýkrát naznačili čínski vedci. Ich výskum trval štyri roky a na vzorke 487-tisíc ľudí ukázali, že medzi konzumáciou takéhoto jedla a nízkou úmrtnosťou môže existovať súvislosť.

SkryťVypnúť reklamu

Nová štúdia sa teraz zamerala na dáta od 16-tisíc dobrovoľníkov, ktorých sledovali 23 rokov. Pýtali sa ich, či konzumujú červené pálivé čili papričky.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4TEU na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu