SME

Ako sa klamalo vo vede: prečo mohli sfalšovať výskum o vplyve cukru

Potravinárske firmy platia priveľa výskumu. Výsledkom sú zlá veda a nebezpečné nezmysly

Ilustračné foto. (Zdroj: TASR/AP)

Všetci sú to podvodníci.

To je celkom pochopiteľná reakcia na správu, že po desaťročiach vedci odhalili, ako si cukrárske lobistické skupiny v šesťdesiatych rokoch kupovali výskumníkov a vyhlásenia, že za škodlivosťou cukru sa ukrývajú nasýtené tuky.

Dôsledkom boli desaťročia chybných rozhodnutí pri zápase s obezitou či pri problémoch so srdcom, ktoré sa jednoducho nemuseli udiať. Ak by si priemysel nekupoval klamstvá a nejestvovali výskumníci, ktorí boli za peniaze – zhruba 49-tisíc dnešných dolárov – ochotní manipulovať s výsledkami v prospech svojich klientov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lenže systematická snaha cukrovinkárov urobiť z tukov hlavného vinníka srdcovo-cievnych problémov je len ukážkou toho, aké problémy máme pri výskume potravín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Nie, toto nie je náhodné zlyhanie troch vedcov, takéto zlyhania sa opakujú: dôsledkom býva nielen zlá veda patriaca nanajvýš do smetného koša. Dôsledkom sú najmä zlé návyky, zlé rozhodnutia úradov a ohrozené zdravie či nebodaj životy širokej verejnosti.

Prečítajte si tiež: Cukrovarníci platili pred 50 rokmi vedcov, aby zo srdcových chorôb vinili tuk Čítajte 

Ako sa klamalo

Zaoberať sa výskumom spred 50 rokov býva v biológii často zbytočné – aj keď vyšiel v prestížnom magazíne. Platilo by to však, ak by sa jednalo o prvý z podobných prípadov.

Len minulý rok však magazín Smithsonian zistil, že cukrárska loby ovplyvňovala rozhodovanie štátnych inštitúcií aj v sedemdesiatych rokoch, pričom sa jej úspešne darilo blokovať federálne výskumy o prepojení medzi cukrom a zubnými kazmi.

Rovnako minulý rok americký denník The New York Times odhalil , že Coca-Cola financovala vedcov a organizácie, ktoré mali podporovať myšlienku, že pri chudnutí nezáleží až tak na jedla, musíte predovšetkým cvičiť.

V roku 2014 Newsweek ukázal, že cukrári aktívne bojovali proti vedeckým výsledkom spájajúcim konzumáciu cukru s negatívnym vplyvom na zdravie.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C4ANM na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako keby riadili krajinu s konsolidovanými verejnými financiami.

Ako neznižovať počet úradníkov.


Pizzeria Roberto

Začína sa konanie na odstránenie stavby.


Peter Tkačenko

Nádej na ozdravenie sa upiera na um a šikovnosť Ladislava Kamenického.


Ruská raketová paľba na mesto Černihiv si vyžiadala už 18 mŕtvych

Zelenskyj nalieha na Západ, aby poskytol rakety pre systémy Patriot a Iris-T.


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu