SME

Prvýkrát varili s geneticky upravenou plodinou zo záhradky

Švédsky vedec varil cestoviny so špeciálnou prísadou - rastlinou upravenou metódou CRISPR/Cas-9, ktorá vyrástla mimo laboratória.

Tagliatelle s CRISPR opekanou zeleninou.Tagliatelle s CRISPR opekanou zeleninou. (Zdroj: STEFAN JANSSON)

UMEA, BRATISLAVA. Od nástroja CRISPR/Cas-9 sa očakávajú veľké veci. Technológie pre účinnú úpravu génov a DNA môže pomôcť liečiť vážne ochorenia a zároveň môže pomôcť s riešením nedostatku jedla vo svete vážnych klimatických zmien.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Významný míľnik v oblasti geneticky upravovaných potravín dosiahli tento týždeň vo Švédsku. Stefan Jansson z Univerzity v Umea navaril novinárovi z rozhlasovej stanice Radio Sweden večeru - tagliatelle s opekanou zeleninou.

Tajnou prísadou bola kapusta, ktorú upravili práve metódou CRISPR/Cas-9. Neráta sa ako GMO plodina, pretože v nej vedci nevymenili jednu zložku DNA za cudziu. Časť génov iba vystrihli a kapustu tak mohli pestovať mimo laboratória aj bez povolenia úradov.

SkryťVypnúť reklamu

Jansson z nej potom uvaril prvé jedlo z CRISPRom upravenej rastliny v Európe a pravdepodobne aj na svete (o iných prípadoch sa zatiaľ nevie). "Rastliny rástli v debničke z paliet na záhrade pri meste Umeå na severe Švédska. Neboli ničím odlišné ani krajšie," hovorí jansson v tlačovej správe univerzity.

Prečítajte si tiež: Číňania vložia geneticky upravené bunky do ľudského tela ako prví Čítajte 

 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Tech

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu