BRATISLAVA. Ak máte vy alebo vaši známi záhradu, môže sa u vás doma objavovať nadmerné množstvo ovocia či zeleniny.
Niektoré kúsky zjete čerstvé, niektoré použijete do koláča, časť rozdáte a tie, ktoré vám zostanú, zavaríte alebo sa pokazia.
Tímu čínskych vedcov však bolo ľúto vyhadzovať pokazené ovocie. Výskumníci preto našli riešenie, ako ho dlhšie udržať čerstvé.
Výsledky s jablkami zverejnili vedci v magazíne Physics of Plasmas a pripravujú sa na výskum ďalších druhov ovocia a zeleniny.
Tím sa inšpiroval plazmovým nástrojom, ktorým sa v nemocniciach dezinfikujú rany. Plazma totiž obsahuje takzvané voľné radikály, výrazne reaktívne atómové alebo molekulárne čiastočky.
"Dokážu veľmi rýchlo prekonať prirodzenú obranu živých organizmov a zničiť ich. Plazma tiež vytvára ultrafialové svetlo, ktoré sterilizuje poškodzovaním DNA," vysvetľuje v tlačovej správe Amerického fyzikálneho inštitútu spoluautor štúdie Sin-pchej Lu.
Ovocie a zelenina sa kazia v prítomnosti baktérií, ktoré tvoria takzvaný biofilm - skupinu mikroorganizmov, kde sa jednotlivé bunky držia pri seba a často priľnú k povrchu.
Aby sa predišlo množeniu baktérií, skladuje sa ovocie pri nízkych teplotách alebo vo vákuových baleniach.
Plazmový nástroj čínskych vedcov však zabraňuje vytvoriť samotný biofilm, pričom na predĺženie čerstvosti stačí jediný zákrok.
"Povedal by, že skladovateľnosť sa touto technikou predĺžila z niekoľkých dní na niekoľko týždňov," zhodnotil Lu pre web Gizmodo.