BRATISLAVA. Pohárik denne vás ochráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Pijanstvo zvyšuje len riziko vzniku rakoviny pečene. Obe tieto tvrdenia vlastne nie sú pravdivé.
Aj malé množstvo alkoholu totiž zvyšuje riziko vzniku nie jedného, ale až siedmich druhov rakovín. Vedci našli priamy dôkaz, že alkohol môže spôsobiť rakovinu hrdla, hrtanu, pažeráka, pečene, hrubého čreva, konečníka a ženských pŕs. Svoje zistenia uverejnili v žurnále Addiction.
Ako presne alkohol ovplyvňuje riziko vzniku ochorenia, zatiaľ nie je známe. Jedna z teórií hovorí, že alkohol poškodzuje DNA a spôsobuje nebezpečné mutácie buniek. “Najvyššie riziko je spojené so zvýšenou konzumáciou alkoholu, ale značnú záťaž zažívajú aj ľudia, ktorí pijú málo alebo mierne," povedala pre web The Guardian autorka štúdie Jennie Connorová.
Doterajšie výskumy ukazovali len nepriamy vzťah, nová štúdia však priniesla priame dôkazy o príčinnej súvislosti medzi pitím a vznikom rakoviny. Výsledky vychádzajú z desaťročnej komplexnej analýzy vplyvu alkoholu na jednotlivé druhy rakoviny.
Len v roku 2012 spôsobila konzumácia alkoholu pol milióna úmrtí na rakovinu - čo je 5,8 percenta z celosvetových úmrtí na rakovinu. Podľa autorky štúdie by mali vlády brať ohľad na tieto výsledky a postarať sa o to, aby ľudia pochopili ako úzko je alkohol a rakovina prepojená.
DOI: 10.1111/add.13477