Musí plodina splniť nejaké špeciálne kritériá, aby sme ju zaraďovali medzi GMO potraviny?
„Geneticky modifikovaná plodina sa pripravuje v laboratóriách metódami génového inžinierstva. Gén, ktorým chceme presne definovanú vlastnosť plodiny zlepšiť, pochádza z ľubovoľného biologického organizmu."
Aký je rozdiel medzi genetickou úpravou a tradičným šľachtením?
„Pri šľachtení musí byť očakávaná vlastnosť súčasťou genetickej výbavy jednej z rodičovských rastlín. Určitým nedostatkom je, že môže prebiehať len medzi jedincami, ktoré sú vzájomne krížiteľné, najčastejšie v rámci druhu alebo medzi blízkymi druhmi. Proces je zdĺhavý a výsledok neistý, ale význam klasického šľachtenia v minulom storočí a aj v súčasnosti je stále nespochybniteľný."
Inšpirovali sa ním aj pri GMO?
„Genetické inžinierstvo nadviazalo na klasické šľachtenie. Genómy, ktoré kódujú presne definovanú vlastnosť, sa už dnes dajú prenášať, aj ak pochádzajú z ľubovoľného biologického organizmu. Proces je sofistikovaný a kontrolovateľný, takže vždy sa presne pozná DNA sekvencia, ktorá sa do organizmu zavádza.